Over de Border Collie:                                                                                              <<<<<<Terug naar Pups


De Border Collie is van oorsprong een  werkhondenras. 

 

Dit ras werd vroeger maar ook nu nog gebruikt om vee te drijven. De Border Collie drijft echter alles wat maar beweegt zoals schapen, koeien, paarden, ganzen, eenden enz.

Het drijven doet de Border Collie voornamelijk met zijn ogen en wordt volgens de Engelse term ‘the eye’ genoemd. Behalve dit eye gebruikt de hond natuurlijk ook zijn beweging om de dieren te sturen. Deze bewegingen zijn zeer snel en de hond is bovendien bijzonder wendbaar. 

De Border Collie is een hond die zeer trouw is aan zijn baas, ze leren snel en het is een echte kameraad.  Veel Border Collies vertonen een gedrukte, lage houding. Iemand die het ras niet kent zou zeggen dat de hond regelmatig geslagen wordt. Vrijwel de meeste Border Collies zijn intelligent en gehoorzamen bijzonder goed. Over het algemeen is de Border Collie een vriendelijke hond en een allemansvriend. Toch zijn er ook Borders die argwanend zijn en onbetrouwbaar naar mensen toe. Ook hun relatie met andere honden is niet altijd sociaal te noemen (Dit heeft niets te maken met goed socialiseren of opvoeden, maar puur met het karakter van die ene hond).

Als je een pup koopt is het belangrijk van te voren na te denken wat wil je ermee gaan doen. Wil je gaan schapen drijven dan is de hond uit de werklijnen de hond die je zoekt, oftewel die van de schaaps herder. Wil je een huishond, koop er dan een uit de showlijn. Ook deze honden kunnen goed werken maar zijn (over het algemeen) minder gedreven.   

Wij fokken uit showlijn maar dat garandeert nog niet dat er geen puppy’s uit voortkomen die sterk het drijfvermogen bezitten.


Veel beweging ?

Over de Border Collie wordt vaak gezegd dat hij de hele dag bezig gehouden moet worden of dat hij minstens elke dag 20 km moet lopen omdat hij anders ‘vervelend gedrag’ gaat vertonen. Over het algemeen heeft de Border Collie in Nederland in een gemiddeld gezin meer beweging dan zijn zogenaamde ‘werkende’ broertjes in Engeland die de schapen bijeen drijven. Ook de honden die in Nederland aan schapendrijf-, behendigheid- of gehoorzaamheid wedstrijden mee doen trainen in de regel slechts 2-3 keer per week. In het weekeinde worden vaak de wedstrijden gelopen maar dat zijn ‘kortdurende inspanningen’. Veel van deze sportmensen zijn over het algemeen ook nog ‘werkende’ en de hond is dan gewoon alleen thuis.

De opvoeding van de Border Collie en het leren te aanvaarden van de huis, tuin en keuken regels bepaalt uiteindelijk of u een prettige danwel een gestoorde Border Collie in huis hebt, deze opvoeding begint echter al de eerste dag dat U uw 8 weken oude pup in huis hebt gehaald.

Er zijn echter ook nadelen aan de Border Collie: De Border Collie kan zo sterk het eye bezitten dat hij dat ook vertoont naar andere huisdieren (katten of honden) en hierdoor vaak een conflict met hen krijgt, ook proberen sommige Borders de kinderen in huis te drijven of de auto's uit de straat. In eerste instantie is het een leuk gezicht als een Border de kat drijft maar later wordt het zeer hinderlijk. Sommige katten slaan van zich af maar meestal is de Border daar niet van onder de indruk en blijft doorgaan. Ze tonen drijfgedrag (sluipen, cirkelen) of het ‘eye’. Als uw Border dit gedrag vertoont moet U dit meteen afleren door meteen 'nee' of 'foei' te roepen en uw hond met een ander speeltje af te leiden. Vaak werkt dit al niet meer en moet U harder optreden zoals in het nek- of wang vel knijpen en hard naar beneden op de grond duwen. De border moet beslist even gillen om er zeker van te zijn dat het deze boodschap begrepen heeft.