Tips: de volgende tips worden hier besproken.                                                  <<<<<<Terug naar Pups

1: - Socialisatie en inprentingsfase (tussen de 3 en 12 weken)

2: - Bench training

3: - Zindelijk maken

4: - Alleen thuis laten

5: - Belonen en Straffen

6: - Bijten

7: - Drijfgedrag

8: - Drukke Border Collie

9: - Eetproblemen


                           


1:    Socialisatie en inprentingsfase (tussen de 3 en 12 weken)

Deze periode is voor een pupje bijna de aller, aller belangrijkste periode in zijn zeer jonge leventje.


In de periode dat een pup in de leeftijd zit van 3 tot 12 weken zijn de hersenen een open boek, alles wat de pup in deze periode ziet zal hij opslaan in het geheugen en alle ervaringen samen vormen een soort van referentiekader waar de hond later op terug kan vallen.

Meer info over deze fase wordt uitgelegd op alle puppybijeenkomsten en krijgen alle Fjurdyhoeve puppy eigenaren zeer uitgebreid van ons mee.

Wijzelf zijn enorm veel bezig om de pups optimaal te socialiseren.


2:    Bench training

Het is verstandig een jonge Border Collie op te voeden met behulp van een Bench (kamerkennel of hondenbox),dit is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.

Een veel gehoord probleem is dat de pup er niet in wil (met de nadruk op niet willen)  Hier begint al de eerste strijd met de Border, namelijk iets niet willen.Als u toch doorzet loont het uiteraard de moeite en uw pup zal zich uiteindelijk prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de pup een soort hol waarin het zich veilig voelt, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat de pup de hele buurt bij elkaar jankt is daardoor ook een stuk kleiner!

Voordat u de pup in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hij de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken (nestlap) of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen. Om de pup te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een gevulde kong ( een kong is een rubberen speeltje met een holte). Het deurtje van de bench blijft (alleen de eerste dag) open, maar als de pup de kluif of kong wil meenemen naar een andere plek brengt u hem rustig terug naar de bench. Ook het eten krijgt de pup in de bench. Iedere keer wanneer de pup wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de pup rustig naar de bench. Als de pup in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de pup door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de pup een mand, een ligbed of iets dergelijks heeft, maak het de pup dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de pup uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u de pup, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar de bench.

De eerste nachten gaat de pup in de bench en het deurtje dicht !! De bench staat bij voorkeur naast het bed of in de nabije omgeving daarvan. Zo voelt de pup zich minder alleen en kunt u hem sussen of vermanend toespreken als de pup jankt. Gaat de pup midden in de nacht vreselijk te keer dan kan het zijn dat de pup moet plassen en dan moet u even met de pup naar buiten gaan.

Na twee dagen geoefend te hebben:  Gaat de pup ook overdag op gezette (liefst vaste) tijden in de bench. Niet alleen als u weg moet maar ook als u gewoon in huis bezig bent. Sommige pups zijn snel moe en vallen in slaap. Maar je hebt ook overactieve of drammerige pups In zo'n geval is het heeeeel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de pup zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt de pup toch aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht) van u en dat is precies waar hij om vraagt.

Tot slot nog een goed middeltje om de pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in de bench te gaan kijken of er misschien  weer "zo maar" wat lekkers ligt. Ook kunt U in de kong een klodder leverworst of puppy blikvoer doen, de pup zal zijn uiterste best doen om dit heerlijk geurende lekkernij eruit te likken. vervolgens is de pup zo moe dat het vanzelf in slaap valt.

U mag de hond  nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.


          

3: Zindelijk Maken                                                                                 <<<<<<Terug naar Pups                           

Maak de hond zindelijk door hem vaak en op de goede momenten uit te laten, zodat hij buiten leert te plassen/kakken op basis van beloning. Op momenten dat u kunt verwachten dat de hond zijn behoefte wil doen (na het slapen, na het eten, na een spelletje) brengt u hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Beloon hem direct uitbundig met iets dat de moeite waard is, zodra hij daadwerkelijk z'n behoefte op die plek doet. Wees niet te zuinig met uw beloning, een aai is voor de meeste honden onvoldoende om daarvoor actief iets te willen doen. Gebruik liever iets lekkers (het hoeft niet veel te zijn, als het maar heerlijk is). In het begin verdient uw hond met ieder plasje buiten iets lekkers, na verloop van tijd bouwt u dit geleidelijk af. 

Probeer binnen plassen/kakken te voorkómen, in plaats van het te laten gebeuren en het dan te bestraffen. Gebeurt het toch een keer dat uw pup binnen plast of kakt en u ziet het gebeuren, onderbreek dan het gedrag door bijv. in uw handen te klappen. U mag de pup best even laten schrikken (alleen op heterdaad)! maar straffen mag zoals gezegd naar onze mening niet aan de orde zijn bij het zindelijk maken van een pup. Zindelijkheidstraining bij pups is vaak een kwestie van veel geduld en goed opletten. Door een aantal dingen te doen kunt u het zindelijk worden wel bespoedigen. Hou de hond in huis goed in de gaten. Bij de meeste pups kun je aan zien komen dat hij moet plassen. Neem hem op dat moment meteen mee naar buiten, maar blijf met de pup staan op een plekje vlakbij huis waar hij mag plassen.

Veel bazen hebben de neiging om met de hond te gaan wandelen totdat hij gaat plassen. Op dat moment prijst de baas de hond en gaat weer naar huis. Nu vinden veel pups het echter veel leuker om te wandelen dan om met de baas weer naar huis te gaan. Wanneer u nu regelmatig na het plassen direct weer naar binnen gaat, leert de pup binnen de kortste keren dat buiten plassen betekent dat hij weer naar binnen moet! Dus gaat de pup zich aanwennen om het buiten zo lang mogelijk op te houden, zodat deze ook zo lang mogelijk buiten kan wandelen. Wanneer de pup voldoende controle over zijn blaas heeft gekregen, komt het zover dat de pup buiten helemaal niet meer plast. Immers, plassen betekent einde pret en opnieuw naar binnen. Wanneer de baas na lang lopen het opgeeft en met de pup weer naar binnen gaat, gaat de pup binnen direct plassen. Hij heeft het immers een poos opgehouden en moet nu toch echt!. Daarom werkt het vaak veel beter om met de pup naar buiten te gaan naar een plaats waar hij moet plassen en daar net zo lang te wachten totdat de pup inderdaad geplast heeft. Prijs hem dan uitbundig met wat lekkers of door met hem te gaan spelen en ga daarna pas met de pup wandelen. Zo leert de pup dat hij eerst moet plassen en dat hij daarna beloond wordt met een stukje wandelen. Voor de pup dus alle reden om zo snel mogelijk te plassen!

Sommige honden doen zogenaamde deemoedsplasjes. Het laten lopen van een beetje urine is een natuurlijke reactie van een hond, die een andere hond of een mens wil laten weten dat de ander veel hoger in rang is dan hijzelf. Met andere woorden: het is een manier om respect te tonen. Deemoedsplasjes worden gedaan in situaties waarin de hond onzeker is (bijvoorbeeld wanneer hij wordt gestraft) en is bedoeld om eventuele agressie van de ander te remmen. Pups doen sneller een deemoedsplasje dan een volwassen hond, maar ook bij sommige (deemoedige) volwassen honden zien we dit gedrag.

Plassen kan ook een gevolg zijn van grote opwinding. Mensen (vooral kinderen) kennen dit ook; zij plassen in hun broek van het lachen, en ook bij grote angst!

Het is heel belangrijk dat u het plassen uit deemoed (en/of vanwege grote opwinding) niet verwart met onzindelijkheid. U mag namelijk het plassen uit deemoed nooit bestraffen, hoe vervelend u het wellicht ook vindt! De hond zal uw gemopper niet begrijpen, en zal ervaren dat u hem bestraft wanneer hij zijn respect toont voor u en hij juist probeert uw (eventuele) agressie te remmen. Niet alleen zal dat het vertrouwen tussen hond en baas behoorlijk schaden, het zal ook het probleem verergeren. Uit onzekerheid, om nóg duidelijker te laten zien dat u echt hoger in rang bent dan hij en om nóg meer te proberen uw agressie te remmen, zal de hond méér deemoedsplasjes gaan doen. Met andere woorden: mopperen/straffen verergert dit probleem. 

Wanneer uw hond zindelijk is wanneer u thuis bent, maar onzindelijk wanneer hij alleen thuis is – zelfs al is dat maar voor even - dan kan dit een aanwijzing zijn voor verlatingsangst. Daarover kunt u meer lezen in het artikel "Alleen thuis laten".

        


4: Alleen thuis laten                                                                           <<<<<<Terug naar Pups


Het is heel normaal en natuurlijk dat honden niet graag alleen zijn. Een hond is een sociaal dier dat van oorsprong in groepen (roedels) leeft. Wel kan door middel van training worden bereikt dat de hond het alleen zijn accepteert als een "normaal" onderdeel van zijn leven.

Uitingen van verlatingsangst zijn onder meer vernielen, onzindelijk zijn en janken en blaffen wanneer de hond alleen thuis is. Weet u niet zeker hoe u hond zich gedraagt wanneer hij alleen thuis is, dan kunt u een keer een video-opname maken terwijl u weg bent. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden krijgt u zo een indruk van het gedrag van uw hond. U kunt dit ook doen wanneer uw hond zich "misdraagt" wanneer hij alleen is, maar u niet zeker weet of dit al dan niet met verlatingsangst te maken heeft. Aan de hand van de opgenomen beelden en geluiden kunt u dan wellicht vaststellen of de hond al dan niet een nerveuze indruk maakt.

Afhankelijk van het karaktertype van de hond, zijn eerdere ervaringen in dit verband en nog een aantal zaken die later aan de orde zullen komen, is deze training een meer of minder gemakkelijke opgave. Wanneer er sprake is van heftige stress bij de hond zodra die alleen thuis moet blijven, dan doet u er zondermeer verstandig aan om bij de training van de hond de hulp van een professionele gedragsbegeleider in te roepen. Gaat het om een hond die niet zo goed alleen kan zijn zonder dat er sprake is van veel stress, of gaat het om een puppie die u het alleen kunnen zijn wilt leren, dan kunt u de volgende trainingstips wellicht gebruiken:

Leer de hond de oefening AF en BLIJF (hoe dit kan op basis van beloning, kunt u leren door het volgen van een goede gehoorzaamheidscursus met uw hond). Eén van de “trucs” die u in combinatie met de oefening AF en BLIJF kunt gebruiken, is een trommeltje met hondenkoekjes. Zodra u de oefening gaat doen, staat dit trommeltje op de grond vlak bij de hond. Zodra de hond lang genoeg is blijven liggen, geeft u hem VRIJ (dit commando betekent "einde oefening"), u maakt direct het trommeltje open en geeft de hond een hondenkoekje.

Het blijven liggen wordt stapje voor stapje opgebouwd. Eerst is 5 seconden lang waarbij u bij de hond blijft staan voldoende. Dan werkt u toe naar 10 seconden, waarbij u een paar passen bij de hond wegloopt. de hond moet stapje voor stapje leren om steeds langer te blijven liggen, terwijl de afstand tot u steeds groter wordt. De eerste tijd blijft u in dezelfde kamer als de hond en in het zicht van de hond. Daarna gaat u door de deuropening naar een ander vertrek, maar de deur blijft nog open en u bent binnen een paar tellen weer terug in de kamer. Dan blijft u steeds langer uit het zicht van de hond, uiteindelijk ook achter een gesloten deur.

Iedere geslaagde oefening wordt afgesloten door uw signaal VRIJ en direct daarna een koekje uit het trommeltje. Bij iedere niet-geslaagde oefening (de hond komt voortijdig van zijn plaats) brengt u de hond rustig maar vastbesloten terug naar zijn plaats en doet u de oefening opnieuw. Als de oefening vaak niet slaagt, dan is dat een teken dat u de oefening te snel opbouwt (u wilt te snel te veel). In dat geval kunt u het beste een stapje terug doen in de opbouw (u maakt de oefening eerst weer gemakkelijker totdat het telkens weer goed gaat en bouwt vanaf dat punt de moeilijkheidsgraad weer op). Het trommeltje heeft bij veel honden een soort magische uitwerking. Gedurende uw afwezigheid staat het bij de hond als een soort symbool dat uw terugkomst en de daarop volgende beloning garandeert. Het trommeltje maakt de oefening voor de hond leuk en "helpt hem daaraan herinneren" wanneer u langer weg bent. Het trainen op de oefening AF en BLIJF kan worden gecombineerd met het wennen aan een bench (kamerkennel).

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de hond gedurende de periode dat u de training opbouwt, niet langer alleen kan zijn dan het trainingsschema op dat moment toestaat. Dit betekent dus dat, wanneer u in deze periode weg wilt of moet, u de hond zult moeten meenemen of dat u voor hem een vertrouwde "oppas" laat komen.

Overige tips in het kader van het leren alleen zijn:

Geef uw hond speelgoed dat speciaal bedoeld is om de hond zich in zijn eentje te laten vermaken. Bijvoorbeeld een KONG of een Activity Ball. Deze speeltjes kunt u vullen met lekkers, zodat uw hond zich niet hoeft te vervelen. Door zich te concentreren op het bemachtigen van het lekkers heeft hij ook minder "de tijd" om zich druk te maken over het feit dat hij alleen is!

Wanneer uw hond al zenuwachtig wordt als hij denkt dat u straks weggaat (bijvoorbeeld wanneer u uw sleutels pakt, uw jas aan doet e.d.) doe dan regelmatig alsof u weggaat zonder het echt te doen. Trek uw jas aan en even later weer uit. Pak regelmatig uw sleutels op, loop naar de voordeur en kom weer terug. Door dit regelmatig te doen leert u uw hond om minder gevoelig op dit soort signalen te reageren. Besteed geen aandacht aan het gedrag van uw hond tijdens dit soort oefeningen.

Maak van uw vertrek én van uw thuiskomst geen "drama". Hoe meer u zelf uitstraalt dat het volkomen normaal is om weg te gaan en weer terug te komen, hoe sneller uw hond dit ook zal accepteren! Het slechtste dat u kunt doen is uw hond troostend toespreken als u weggaat. U bevestigt daarmee immers dat het heel erg is voor hem!

Straf uw hond nooit wanneer u bij thuiskomst vernielingen of de gevolgen van onzindelijkheid aantreft. De hond kan uw straf niet in verband brengen met wat hij heeft aangericht, maar zal de straf koppelen aan het feit dat u thuiskomt en hij u wil begroeten! De symptomen van verlatingsangst/stress verergeren zelfs vaak wanneer de hond naderhand gestraft wordt. Immers, alleen thuis blijven wordt voor de hond steeds stressvoller (gezien de verwachte straf bij thuiskomst van de baas). Veel eigenaren denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij "fout" is geweest maar dit is niet het geval! Het feit dat hij mogelijk "kruiperig" doet wanneer u thuiskomt is een uiting van onzekerheid en het proberen te vermijden van straf door zich onderdanig te gedragen. Waarvóór hij (mogelijk) gestraft zal worden is de hond echter niet duidelijk! Bedenk bovendien dat een hond die lijdt aan verlatingsangst niet vernielt of onzindelijk is om u te pesten, maar dat het uitingen zijn van een hoge mate van stress.

         


5: Belonen en straffen                                                                        <<<<<<Terug naar Pups

Let op de gouden regel: voorkomen is beter dan genezen (dus het is veel beter te zorgen dat je hond geen kattekwaad kan uithalen zodat u ook niet hoeft te straffen.

Je kan op verschillende manieren belonen, een vriendelijk vorm van ‘braaf’ en/of een aai over de bol of het geven van iets lekkers. Let op jou hond wat hij het fijnst vind. Bij het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen wordt straf  nooit gebruikt. Als de hond het niet begrijpt, (en dat komt vaker voor dan niet willen), moeten we zelf duidelijker zijn in het aanleren van een bepaalde oefening.

Straf wordt wel gebruikt bij de opvoeding en kun je met de stem doen, een zwaar foei of nee is vaak al voldoende.          


6: Bijten                                                                                                          <<<<<<Terug naar Pups

Border Collies mogen graag ergens aan bijten, het maakt niet uit wat, alles krijgt een beurt. Laten we zeggen dat ‘vernielzucht’ een beetje bij het ras ingebakken zit. Soms zijn er hele jonge pups die niks kapot maken maar pas op latere leeftijd beginnen. Let wel; dit gedrag heeft niets te maken met het feit dat u de hond te weinig beweging of aandacht zou geven! Het is tenslotte een jonge hond en daar mag u toch nog niet zo fanatiek mee doen.

       


7: Drijfgedrag                                                                                           <<<<<<Terug naar Pups

Border Collies hebben nog wel eens de neiging om andere honden of katten te willen drijven. Vooral de huiskat is vaak het slachtoffer. In eerste instantie is het een leuk gezicht als een pup de kat drijft maar later wordt het zeer hinderlijk. Sommige katten slaan van zich af maar meestal is de Border Collie daar niet van onder de indruk en blijft doorgaan. Ze tonen drijfgedrag (sluipen, cirkelen) of het ‘eye’. Dit gedrag wordt een enkele keer ook bij (vaak kleinere) kinderen waargenomen. En dan niet zozeer het drijven en cirkelen maar voornamelijk het bijten (nippen) in wapperende handjes en kleding (de broekspijpen). 

Wanneer de pup of jonge hond dit gedrag in huis vertoont moet dat direct en hard afgestraft worden. De pup wordt in het nek- of wang vel geknepen en hard naar beneden op de grond geduwd. De pup moet beslist even gillen om er zeker van te zijn dat deze de boodschap begrepen heeft. Border Collies zijn heel hardnekkig in dit gedrag en geven het niet zo maar op vandaar dat de correctie goed en hard moet zijn. We hebben dat bij een moederhond gezien hoe dat gaat en waren verrast door de vasthoudendheid die zij toonde bij het bestraffen van haar pup. De pup werd net zo lang met de bek op de rug gehouden tot hij zich overgaf en zo stilletjes nog een tijdje met het buikje bloot bleef liggen. Ze gebruikte bij het neerleggen zowel haar bek als haar voorpoten. Echt aan het nekvel optillen en door elkaar schudden zie je bij honden nooit. (alleen bij prooi dood schudden)

Auto's drijven.

Border Collies die op straat de auto’s willen drijven zijn een regelrechte ramp voor de eigenaar. Zodra er een auto in beeld komt gaat de hond een sluiphouding aannemen en als de auto voorbij zoeft wil hij er achteraan rennen. Als de pup hier in een vroeg stadium voor bestraft wordt, snel corrigeren (in nek/wangvel knijpen), en stevig doorlopen kan het gedrag verdwijnen. Wacht men hier te lang mee dan rest slechts het gebruik van een Gentle Leader, deze is goed verstelbaar en van zacht doch sterk materiaal. Doordat de neus van de hond gestuurd kan worden richting baas kan hij geen eye meer vertonen op het bewegende object. Een ideale oplossing die naar mijn mening nog veel te weinig wordt toegepast omdat veel instructeurs erg moeilijk doen over dit hulpmiddel. Mits goed toegepast (geen rukken geven) het beste middel om weer fatsoenlijk te kunnen wandelen. Afleiden met speeltjes of voer helpt in veel gevallen niet of niet meer. Ook op de hondencursus zie je wel Borders die de andere honden in de groep het eye geven. 

Ook bij de ‘niet drijvende’ hondensporten zie je nog wel eens zo’n fanatieke Border die tijdens of na het lopen van een flitsend parcours de eigenaar behoorlijk fel ‘nipt’. (bij kinderen soms best pijnlijk, als de hond te ruw is in het spel). Dit kan voorkomen worden door goede training (vooruitwerken) en bij de finish een sjorspeeltje zodat ze zich daar in uit kunnen leven. En natuurlijk het commando: ‘klaar’ of ‘genoeg’, de hond moet dan al zijn activiteiten staken!

         


8: Drukke/Probleem Border Collie                                               <<<<<<Terug naar Pups

Een overactieve Border met drijf- of nipneigingen is echt niet gestoord maar komt waarschijnlijk uit een familielijn met sterke drijf aanleg. De meeste problemen ontstaan doordat de eigenaar niet of niet voldoende op de hoogte is van de karakter eigenschappen van de Border Collie. En het overgrote deel van de problemen is te wijten aan ondeskundigheid op het gebied van hondengedrag in het algemeen. Wanneer een pas aangekochte jonge Border Collie na een tijd werkelijk zoveel drijfaanleg of eye blijkt te bezitten dat hij in huis niet kan functioneren is het beter een ander tehuis voor hem te zoeken. Let wel: dit komt zelden voor, opvoeding speelt ook hier weer een belangrijke rol. 

Blaffen als de bel gaat? Als u dat wilt, prima maar houdt er rekening mee dat dit gedrag ergerlijk kan gaan worden. Iedere keer een foei of nee is al genoeg om dit af te leren en belonen als de hond stil is. Zet de hond weg als hij blijft blaffen, zonder woorden wegzetten en hem weer vrij laten als hij zich gedraagt zonder te blaffen.

Op de bank springen? Het veelvuldig op de bank springen schijnt een veel gehoord probleem te zijn. De oplossing: Iedere keer de hond terug op de grond te zetten in combinatie met een strenge foei of nee is al genoeg om dit af te leren en belonen als de hond braaf op de grond blijft. Zet de hond weg als hij op de bank blijft springen, zonder woorden wegzetten en hem weer vrij laten als hij zich gedraagt.

Het knippen met de vingers is een fijn teken om zonder geschreeuw aan te geven dat de hond even niet gewenst is. Border Collies kunnen gigantische zeurkousen zijn die om aandacht blijven drammen. Een knipje met de vingers betekent gewoon in nuchter Hollands ‘ophoepelen’.

Een niet opgevoede Border Collie kan binnen een halfjaar al een heel vervelend etterbakje zijn. Om een paar voorbeelden uit de praktijk te noemen:

  1. heel druk en wild in huis

  2. continue op- en af de bank en stoelen springen

  3. op tafels springen

  4. meubilair vernielen

  5. tapijt opvreten 

  6. kleine kinderen platwalsen en in handjes, gezicht en haar bijten

  7. in de enkels van alles wat loopt bijten

  8. de trap op- en af rennen

  9. waterbakken omver gooien

  10. grommen bij de voerbak

  11. alles voor speelgoed aanzien

  12. overdreven bezitterig

  13. jaloers naar andere huisdieren en die dan maar molesteren

  14. andere huisdieren fixeren (het eye)

  15. veelvuldig ruzie zoeken (veel Border Collies zijn a-sociaal)

  16. als een idioot trekken aan de lijn

  17. heel hardnekkig auto's of fietsers fixeren en dan najagen

  18. bijzonder groot gebrek aan aandacht en slecht luisteren

  19. moeilijk zindelijk worden (lijkt of ze het 'expres' doen)


Ons advies: Ga altijd met je Border Collie pup naar hondentraining en train de oefeningen ook thuis en op wandeling.

Je kan beter een jaar goed investeren in positief trainen en er dan een fijne goed luisterende border aan over te houden dan niet trainen en 16 jaar een vreselijke border collie in huis te hebben rond lopen.

       

9: Eetproblemen                                                                                    <<<<<<Terug naar Pups

Veel Border Collies worden op den duur slechte eters. Met de nadruk op ‘worden’ want altijd zijn puppy's erg goede en grage eters. Bij de nieuwe eigenaar gaat het vaak al snel mis. De pup laat in zijn onwennigheid nog wel eens zijn bakje staan en al snel is er paniek want ‘hij moet toch wat eten’ !!

De Border Collie is extreem handig in het uitbuiten van menselijke gevoelens. Zodra hij doorheeft dat niet eten vreselijk veel aandacht en lekkere extra-tjes oplevert is het eetprobleem gevestigd. Zo’n eetprobleem is vaak moeilijk te doorbreken en de hond zal zeer zeker altijd een magere schriel blijven. De baas verontschuldigd zich dan met het antwoord, ‘tja het is een Border Collie he, hij loopt het er zo weer af’. Dergelijke magere honden zijn inderdaad vaak overactief, en slapen erg weinig.

Een Border Collie, ook al werkt hij nog zo hard of betreft het een teef met veel pups, hoeft niet mager te zijn! De volgende remedie geldt voor elke hond.

- Geef juist geen Energie voer, daar wordt een hond niet dikker van, slechts actiever. (vergelijkbaar met een paard dat te veel haver krijgt)

- Verander niet steeds van merk, het lichaam van de hond moet zich telkens opnieuw instellen. (darmproblemen)

- Een Border Collie is in staat om vier dagen niet te eten en verder geheel levenslustig te blijven. Laat u dus niet van de wijs brengen en houdt vol!

- Pups (vanaf 7 weken) eten gewoon 3 x per dag. Met 3 maanden 2 x per dag en met een jaar 1 x per dag. (soms is het beter ‘s morgens toch een hele lichte maaltijd te geven)

- Geef jonge honden en magere volwassen honden verplicht rust in bench of kennel.

- Sowieso is slapen na het eten erg goed om een eventuele maagdraaiing te voorkomen. Nooit vlak na het eten met de pup wild gaan spelen!

- Water staat ten alle tijde beschikbaar, behalve bij pups die steeds de boel omgooien, die krijgen op gezette tijden een bakje water aangeboden.

  1. -Als het eten na 10 min. nog staat haal het dan weg en zet het niet meer terug.

<<<<<<Terug naar Pups