17-02-2013: 3 weken oud:
Alle pupjes van dit nestje zijn gekozen door de baasjes...
De pups stappen nu zeer stabiel en spelen met allerlei speelgoed.
Regelmatig gaan ze een uurtje naar buiten zodat ze daar ook aan alle geluiden en spullen kunnen wennen.
Het was enorm leuk en druk afgelopen zondag op de puppyparty waar bijna alle baasje tegelijk aanwezig waren.
De ontwikkelingsfasen van uw pup tussen de 3 en 12 weken.
U heeft er vast wel eens van gehoord, ik moet mijn pupje socialiseren? Maar wat houdt dat nu precies in en wat gebeurt er precies in deze periode?
Het sociale gedrag van de hond is niet aangeboren. Het is wel in aanleg aanwezig maar moet door leerprocessen ontwikkeld worden.
De hond krijgt, net als de mens, bij de geboorte bepaalde eigenschappen mee; de zogenaamde erfelijke eigenschappen, die van invloed zijn op zijn gedrag. Daarnaast doorloopt de hond, voordat hij volwassen is, een aantal fasen, die minstens evenveel invloed uitoefenen op zijn latere gedrag.
De ontwikkeling van de hersenen vinden plaats in de periode tussen de 3 en 12 weken.
In deze periode zullen alle indrukken die de pups opdoen, in het geheugen worden opgeslagen (in een soort referentiekader).
Het is belangrijk uw Pup in contact te brengen met zoveel mogelijk mensen, dieren, dingen en situaties en uw pup alle tijd krijgen om alles goed te bekijken, besnuffelen en soms in het bekje te nemen.
Omdat de pups in deze periode zo leergierig en nieuwsgierig zijn, proberen ze van alles en nog wat uit en moeten ze heel erg veel spelen, niet alleen met speelgoed maar vooral ook met elkaar, binnen het eigen nest maar later ook op puppycursus.
Ze leren de grenzen van het spel kennen en de kracht van hun eigen kaken.
Alle beleefde ervaringen worden op volwassen leeftijd als normaal beschouwd.
Pups die in deze fase geïsoleerd opgroeien en geen of weinig contact hebben met andere honden hebben gehad, zullen later altijd problemen hebben om in andere honden soortgenoten te zien. Ze zullen zich asociaal gedragen tegen hen.
Pups die niet of weinig in contact zijn geweest met mensen, zullen deze eng vinden en zich daarnaar gaan gedragen.
Tussen de 3-5 weken gaat de pup overal frank en vrij op af zonder angst voor mensen, dieren en dingen. Na ongeveer 5 weken reageert hij voor het eerst angstig, hij herstelt zich echter vrij snel.
Later zal dit herstel steeds langer duren.
Wanneer de pup 7 weken oud is, is het toenaderingsgedrag en het vluchtgedrag in evenwicht, daarna neemt het toenaderingsgedrag af en het vluchtgedrag neemt toe.
Rond de 12de week is dit proces voltooid en vanaf die tijd zal de pup onbekende en nieuwe zaken met gepaste terughoudendheid onderzoeken.
Voor de meeste rassen is rond de 7,5 week de beste tijd om naar de nieuwe eigenaar te gaan. Het is de taak van de nieuwe eigenaar om verder te gaan met de socialisatie door de pup overal mee naar toe te nemen en zoveel mogelijk indrukken te laten krijgen van de wereld waarin hij zal leven.
Vergeet echter niet om de pup ook rust te geven, dus niet elke dag de hele dag met hem op stap. Indrukken blijven het beste "hangen" waarneer ze herhaald worden.
Dit is al een deel, het volgende stukje van de ontwikkeling volgt later.